Crne prognoze MMF: Nije bilo ovako od 2009.

Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je projekciju globalnog privrednog rasta, navodeći da je ugrožen smanjenjem cena sirovina i nervozom na tržištima.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2015.

19:37

Default images
Foto: Beta/AP

MMF je saopštio da će svetska privreda porasti za 3,1 odsto ove godine, dok je u julu ta procena bila 3,3 odsto. Rast od 3,1 odsto bio bi najsporiji od recesione 2009. godine.

U izveštaju MMF-a objavljenom uoči godišnjeg skupa te institucije i Svetske banke ove nedelje u Limi, navodi se da će SAD imati rast od 2,6 odsto, dok je u julu predviđeno 2,5 odsto.

Zemlje u razvoju, koje su više pogođene padom cena sirovina, imaće rast od četiri odsto, čime će ova godina biti peta uzastopna u kojoj se smanjuje taj rast.

Procena MMF-a za zonu evra i Kinu je ostala ista - zemlje koje koriste evro će ostvariti ukupni rast od 1,5 odsto, dok će druga najveća svetska privreda porasti za 6,8 odsto.

Glavni ekonomista MMF-a Moris Obstfeld rekao je novinarima da sada deluje da je rizik od negativnog trenda malo veći nego pre par meseci, ali i negirao opasnost od globalne recesije.

Padom cena sirovina najviše su pogođeni Brazil, za koji se predviđa smanjenje privrede za tri odsto, i Rusiju, za koju se predviđa pad od 3,8 odsto, kome su pored smanjenja cena nafte doprinele i ekonomske sankcije Zapada zbog ponašanja Moskve u vezi sa Ukrajinom.

Smanjenje cena energenata je pogodilo i Kanadu kojoj MMF predviđa smanjenje rasta za pola poena na 1,5 odsto.

Kineska privreda se usporava četvrtu godinu zaredom, delom i zato što vlada u Pekingu nastoji da preokrene privredu od zavisnosti od izvoza i stranih investicije, ka održivijem, ali sporijem rast zasnovanom na potrošnji.

Obstfeld je rekao da je kineska proizvodnja suočava s problemima, ali da sektor usluga cveta. Usporenje rasta u Kini smanjilo je potražanju za sirovinama iz zemalja u razvoju, što je oborilo i cene nafte, bakra i drugih materijala.

"Ono što se dešava u Kini ima uticaj na celu svetsku privredu", rekao je Obstfeld.

Japanska privreda će, prema prognozi MMF-a, ove godine imati rast od 0,6 odsto, što je lošije od julske prognoze od 0,8 odsto, ali poboljšanje u odnosu na prošlogošnjeg smanjene od 0,1 odsto.

Prema izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda, bruto domaći proizvod Srbije će ove godine ostvariti rast od 0,5 odsto, a u narednoj godini rast od 1,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: