Rusija Guglu: Prilagodite se

Ruska Federalna antimonopolska služba (FAS) naložila je Guglu da do 18. novembra uskladi poslovanje sa zakonom.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.10.2015.

18:11

Default images
Foto: Beta/AP

Gugl mora da se uskladi sa Zakonom o zaštiti konkurencije u delu zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu aplikacija za operativni sistem "android", saopštila je služba.

Kompanija Gugl, prema propisima FAS, mora do navedenog roka da prilagodi ugovore s proizvođačima mobilnih uređaja, da isključi iz sporazuma uslove kojima se ograničava instalacija aplikacija i usluga drugih proizvođača, navedeno je u saopštenju.

Ako se protiv Gugla pokrene pravni postupak, kompaniji preti kazna od jedan do 15 odsto prometa na tržištu aplikacija za 2014. godinu, preneo je Tas.

"Ta cifra je prilično velika jer obuhvata prihode Gugla od prodaje svih aplikacija "gugl pleja" (Google Play) , realizovanih kupovinom tih uređaja, muzike, videa i drugog u 2014. godini na teritoriji Rusije", objasnili su u FAS-u.

Poznavaoci procenjuju da godišnji obrt "gugl pleja" u Rusiji premašuje 70 miliona dolara.

Prema propisima, američka kompanija će morati da obavesti sve korisnike mobilnih uređaja na "androidu" o mogućnosti deaktiviranja ugrađenih servisa Gugla, promeni pretraživača "gugl hrom", kao i instalaciji alternativnih aplikacija koje po funkciji odgovaraju servisima paketa "gugl mobajl servisiz" (Google Mobile Services).

Agenciji Tas u pres službi Gugla su rekli da razmatraju (materijale FAS) i da će doneti odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: