Tržište nafte zdravije, ali do kada?

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) smatra da se tržište nafte oporavlja zbog rasta tražnje za isporukama od članica te organizacije.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.10.2015.

16:12

Default images
Foto: Thinkstock.com

Oporavku tržišta sa druge strane doprinosi i slabljenje rasta ponude iz nečlanica, izjavio je generalni sekretar naftnog kartela Abdulah al-Badri.

"Prisutno je poboljšanje na tržištu. Ova situacija možda neće potrajati dugo, odnosno više od dve godine", izjavio je Abdulah al-Badri novinarima na marginama jedne industrijske konferencije u Londonu, prenosi Rojters.

"Svi mi treba da radimo zajedno, članice i nečlanice OPEK-a, kako bismo se rešili prekomernih zaliha. Postoji jedan problem sa kojim smo sučeni, a to je suficit zaliha od 200 miliona barela", izjavio je al-Badri.

Prema njegovim rečima, rast ponude nafte iz nečlanica OPEK-a će biti nula ili negativan u 2016. godini zbog manjih investicija u istraživanje nafte, koje su, kako je rekao, ove godine smanjene za 130 milijardi dolara sa 650 milijardi dolara iz 2014. godine.

"Naftni kartel je, takođe, pozvao nečlanice da 21. oktobra prisustvuju tehničkom sastanku OPEK-a u Beču kako bi razgovarali o situaciji na tržištu", rekao je al-Badri.

Na konferenciji je, takođe, govorio generalni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birlo, a prema čijim rečima će investicije u istraživanje nafte u 2015. godini pasti za najmanje 20 odsto u odnosu na 2014. godinu, što je naveći pad ikada registrovan.

OPEK očekuje da će globalna tražnja za njegovom naftom porasti na 30,3 miliona barela dnevno u 2016. godini, što je za oko milion barela nafte dnevno više nego u 2015. godini.

"Primetićemo efekte toga na smanjenje proizvodnje. To će značiti manju ponudu u bliskoj budućnosti. Sada vidimo niske cene, ali posle nekoliko meseci, to neće biti slučaj, jer ćemo ponovo uočiti više cene", izjavio je al-Badri.

Cene nafte su gotovo prepolovljene od prošle godine zbog prezasićenosti globalnog tržišta i odluke OPEK-a da zaštiti tržišni udeo i ne smanji nivo proizvodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: