Dogovoreno, na videlo tajni ugovori

Ministri iz 28 članica EU dogovorili su obavezan sistem za nacionalne vlade o automatskoj razmeni informacija o tajnim poreskim ugovorima sa kompanijama.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2015.

14:22

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Imamo politički dogovor. Evropa je pionir i šalje snažan signal svetu o poreskim pitanjima", izjavio je luksemburški ministar finansija Pjer Gramenja, prenosi Frans pres.

Prema novom planu, svih 28 članica Unije će razmenjivati podatke o ugovorima sklopljenim sa najvećim svetskim multinacionalnim kompanijama, u sklopu nastojanja da se izbore sa problemom izbegavanja plaćanja poreza u Evropi.

Prošlogodišnji skandal Luks liks (Lux leaks) je otkrio da su neke od najvećih svetskih kompanija, poput Pepsija i Ikee, dobijale poreske olakšice na osnovu ugovora potpisanih sa luksemburškom vladom.

Najnoviji plan iz Luksemburga dolazi samo dan pošto je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) predstavila dugo očekivani plan borbe protiv utaje poreza kojem pribegavaju multinacionalne kompanije i zbog čega zemlje godišnje gube preko 100 miijardi dolara, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: