Juan ne staje, dominantno pretiče valute

Kineski juan je pretekao japanski jen i izbio na četvrtu poziciju kao najkorišćenija valuta u globalnim transakcijama.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.10.2015.

13:49

Default images
Foto: Thinkstock.com

Juan, takođe poznat kao renminbi, imao je udeo od 2,97 odsto u ukupnim globalnim plaćanjima u avgustu, što je više u odnosu na zastupljenost jena od 2,76 odsto, navodi se u saopštenju SWIFT-a, i dodaje da je iz tog razloga jen pao na petu poziciju, saopštilo je Svetsko udruženje za međubankarske finansijske transakcije (SWIFT).

U protekle tri godine, juan je, prema podacima SWIFT-a, pretekao sedam valuta, budući da je u avgustu 2012. godine bio na 12. poziciji, sa udelom u globalnim transakcijama od tek 0,84 odsto, prenosi agencija Frans pres.

"Valuta se, takođe, dodatno pozicionirala kao dominantna u trgovanju finansijskim derivatima posle dolara", navodi se u saopštenju tog udruženja.

U avgustu, dolar je bio najčešće upotrebljavana valuta u svetskim plaćanjima sa udelom od 44,82 odsto, za kojim sledi evro sa učešćem od 27,20 odsto i britanska funta sa 8,45 odsto, saopštio je SWIFT.

Kako prenosi Frans pres, Kina teži sve većoj internacionalizaciji juana u skladu sa njenom pozicijom druge najveće svetske ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: