Rusi posustaju, nešto će se desiti s naftom

Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, uoči objavljivanja izveštaja o zalihama komercijalne nafte u SAD.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.10.2015.

10:27

Default images
Foto: Thinkstock

U prepodnevnoj trgovini u Aziji, cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuke u novembru porasla je za 11 centi, na 46,37 dolara, dok je sirova nafta "brent" za novembarske isporuke koštala 18 centi više, odnosno 49,43 dolara po barelu, prenosi Frans pres.

Američko ministarstvo za energetiku će sutra objaviti nedeljni izveštaj o zalihama nafte, što će pružiti bolji uvid u pogledu tražnje u najvećoj svetskoj ekonomiji.

Prema procenama analitičara koji su učestvovali u Blumbergovoj anketi, izveštaj će verovatno pokazati da su zalihe komercijalne nafte porasle za dva miliona barela u nedelji zaključno sa 2. oktobrom, ukazujući tako na pad tražnje.

Skoku cena nafte su doprinele i medijske spekulacije da je Rusija voljna da razgovara o prezasićenosti globalnog tržišta koje vrši pritisak na cene "crnog zlata".

"Pad cena nafte na ovaj nivo i njihovo zadržavanje na tome duži vremenski period definitivno pogađa vodeće proizvođače nafte, uključujući Rusiju", izjavio je analitičar singapurske kompanije Filip fjučers, Danijel Ang, i dodao da će povratak iranske nafte povećati globalne zalihe za milion barela dnevno.

Ekonomske sankcije koje je zapad uveo Iranu ograničile su izvoz nafte te zemlje, ali bi ispunjavanje uslova iz ključnog sporazuma Teherana i šest zapadnih sila o ograničavanju iranskog nuklearnog programa moglo doneti ukidanje sankcija toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: