U Britaniji se sprema privatizacija veka

Britansko ministarstvo finansija će svoje akcije u bankarskoj grupaciji Lojds benking grupi prodati individualnim investitorima na proleće 2016. godine.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.10.2015.

19:05

Default images
Foto: Thinkstock.com

Rasprodaja akcija vrednih dve milijarde funti (3,04 milijarde dolara) je u okviru planiranog vraćanja te banke u potpuno privatno vlasništvo, saopštilo je to ministarstvo.

Reč je o najvećoj privatizaciji od 80-ih godila prošlog veka kada je vlada Margaret Tačer prodala 3,9 milijardi funti vredne akcije u Britiš telekomu i 5,9 milijardi funti vredne akcije Britiš gasa, prenosi Rojters.

Osim prikupljanja novca za smanjenje javnog duga Britanije, cilj najavljene prodaje je i ohrabrivanje fizičkih lica da investiraju u berzanske akcije, navodi Rojters.

"Akcije Lojdsa biće ponuđene individualnim investitorima uz popust od 5,0 odsto na tržišnu cenu", navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako podseća britanska agencija, Lojds je na vrhuncu finansijske krize u 2008. godini dobio državnu pomoć od 20,5 milijardi funti, zahvaljujući kojoj je izbegao kolaps, dok je 43 odsto akcija u toj instituciji prešlo u ruke vlade u Londonu.

Kroz prodaju akcija individualnim investitorima od septembra 2013. godine, britanska vlada je povratila skoro tri četvrtine novca poreskih obveznika korišćenih u spasavanju banke, a vlada u Londonu trenutno poseduje nešto ispod 12,0 odsto akcija u tom kreditoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: