Nova groznica trese svet, ovog puta nije zlatna

Potražnja litijuma za baterije neprestano raste, a multinacionalne rudarske kompanije se bore oko prava na eksploataciju nalazišta ovog metala u Argentini.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.10.2015.

13:40

Default images
Foto: Thinkstock

U toj zemlji se, zajedno sa Bolivijom i Čileom, nalazi 70 odsto svetskih rezervi litijuma.

Eksploatacija litijuma nije dozvoljena u Boloviji zbog protivljenja lokalnog stanovništva iz Salar de Ujunija dok Čili više ne izdaje dozvole za nove koncesije.

"Argentina u pokrajinama Katamarka,Salta i Huhui raspolaže ogromnim količinama najkvalitetnijeg litijuma na svetu", izjavio je je AFP argentinski ministar rudarstva Horhe Majoral.

"To je mineral na koji Argentina jako računa. Argentina leži na 128 miliona tona potencijalnog litijuma karbonata, vitalnog elementa za proizvodnju baterija", dodao je ministar.

U planinskom regionu Puna, u podnožiju Anda, leže pustinje soli iz kojih se dobija litijum, garant dugog trajanja baterija.

U 2014, svetska potražnja litijuma iznosila je 170.000 tona litijuma karbonata.

Veliki broj američkih, japanskih i južnokorejskih kompanija već investira u proizvodnju litijuma u Argentini.

"Ne nameravamo da odobrimo sve potencijalne investicije u litijum. Svi mogući proizvođači automobila želi da prodru na argentinsko tržište", objasnio je Majoral.

Japanske kompanije Tošiba i Micubiši kao i južnokorejski Posko počeli su proizvodnju litijuma u pokrajini Huhi na granici sa Čileom i Bolovijom.

Francuska grupacija Eramet otkrila je ogromno nalazište sa više od sedam miliona tona karbonata litijuma na tromeđi izmedju Argentine, Bolovije i Čilea, u pokrajini Salta.

Projekat Erameta nije još ušao u fazu proizvodnje, a procene su da će eksloatacija tog nalazišta, u koje će francuska kompanija uložiti 260 miliona dolara, trajati duže od 40 godina.

Očekuje se da će u nalazištu Santa Rosa Grande godišnja proizvodnja do 2019. biti oko 20.000 tona litijuma karbonata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: