Tošiba i dalje pati zbog "friziranja", otkazi

Japanska kompanija Tošiba planira da ukine radna mesta u manje rentabilnim sektorima kao što su elektronski, zatim proizvodnja televizora, portabl računara.

Svet

Izvor: B92

Subota, 03.10.2015.

15:33

Default images
Foto: Thinkstock.com

Ova kompanija ima u planu i da potraži partnera u oblasti nuklearne delatnosti.

Takve mere se objašnjavaju pre svega efektima koje je izazvao skandal sa višegodišnjim računovodstvenim malverzacijama, koje su koštale firmu 1,16 miljardi evra.

Kako izveštava Rojters, to je u razgovoru sa novinarima najavio novi izvršni direktor Masaši Muromaći, koji je zamenio Hisaoa Tanaku, koji je krajem jula podneo je ostavku na funkciju, nakon što su u javnost dospele informacije o njegovoj umešanosti u finansijski skandal i štimanje poslovnih rezultata u posljednjih šest godina.

Nezavisna komisija, koja je oformljena na zahtev same Tošibe, otkrila je da je menadžment kompanije preuveličavao izveštaje o profitu za više od milijardu dolara.

Takozvana praksa "friziranja" izveštaja počela je po izbijanju finansijske krize 2008. godine, nakon koje su visokorangirani menadžeri počeli da postavljaju nerealne ciljeve zarada.

"Zbog računovodstvenih problema pojedine naše aktivnosti postale su manje rentabilne", izjavio je Muromaći.

"Okolinosti za nuklearnu industriju su postale teške u Japanu, i moramo se pozabaviti raznim pitanjima kako bi ispunili revidireane propise američkih regulatora", dodao je on, precizirajući da Tošiba ima 87 odsto udela u američkoj filjali za nuklernu energiju Vestinghaus Elektrik.

Tošiba je u prvom ovogodišnjem tromesečju zabeležila gubitak zbog nezadovoljavajuće prodaje televizora i PC-ja, što predstavlja dodatno opterećenje za novog direktora preokupiranog novom organizacijom rukovodsta posle pomenute afere, naveo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: