Odustajanje podiglo cenu ruskom gigantu

Cena akcija vodeće ruske avio-kompanije Aeroflot skočila je na Moskovskoj berzi devet odsto, na 39,4 rublje (0,53 evra) po akciji.

Svet

Izvor: B92

Subota, 03.10.2015.

14:51

Default images
Foto: Thinkstock.com

Na rast cene je uticala odluka saveta direktora Aeroflota da kompanija odustane od ponude za preuzimanje 75 odsto akcija drugog po veličini ruskog avio-prevoznika Transaera, preneo je Tas.

Aeroflot neće kupiti 75 odsto te kompanije i samim tim neće preuzeti ceo teret duga. Biće nekih troškova socijalne prirode, ali oni će biti kompenzovani time što će Aeroflot značajno povećati udeo na tržistu.

Ako se ne pojave neki dodatni uslovi, u skorije vreme akcije mogu da porastu još šest do deset odsto, prognozira stručnjak BKS Ekspresa, Vasilij Karpunjin.

Savet direktora Aeroflota je početkom septembra ove godine, po direktivi Ministarstva za ekonomski razvoj Rusije, odobrio kupovinu 75 odsto plus jednu akciju Transaera za simboličnu jednu rublju, podsetio je Tas.

Međutim, sada bankrot avio-kompanije Transaero izgleda kao jedina moguća varijanta rešenja pitanja perspektive firme

Do tog zaključka došli su, kako predstavnici ruske vlade, tako i rukovodioci komercijalnih banaka- kreditora. Ipak i jedni i drugi naglašavaju da konačna odluka još nije doneta.

Ogromni finansijski problemi Transaera pokazali su se suviše velikim. Skoro mesec dana nakon što je objavljen ulazak kompanije u grupu Aeroflot, postalo je jasno da dogovor o restrukturi duga Transaera ne može da se postigne.

Formalno, Transaero ne prestaje da postoji, licenca mu nije oduzeta, rekao je u četvrtak ministar saobraćaja Maksim Sokolov.

Međutim, kompaniji je preporučeno da obustavi prodaju karata, a prevoz njenih putnika preuzimaju konkurenti, na čelu sa Aeroflotom. Faktički drugi po veličini igrač napušta tržište, njegov udeo će podeliti ostali avio-prevoznici, avione će preuzeti lizing kompanije i onda je bankrot kao posledica postepenog "zaborava" za Transaero samo pitanje vremena, navodi Tas.

Prema rečima ministra za ekonomski razvoj Alekseja Uljukajeva, traženje drugih varijanti za spašavanje avio-kompanije nije dovelo do pozitivnih rezultata.

Tužnu sudbinu avio-prevoznika predviđaju i vodeći državni bankari German Gref i Andrej Kostin.

"Transaero nema nikakve perspektive i ne može da se nosi sa teretom duga koji ima", smatra šef Sberbanke, Gref.

On je dodao da Sberbanka namerava da podnese zahtev za bankrot avio-kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: