Rusi doneli presudu protiv Gugla

Federalna antimonopolna služba RF saopštila je da je kompanija Gugl prekršila zakon o konkurenciji.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 16.09.2015.

19:26

Default images
Foto: Beta/AP

Radi se o dominaciji Gugla na tržištu aplikacija za mobilne operativne sisteme Android.

Američka kompanija će dobiti nalog da uskladi poslovanje s propisima i plati kaznu koja će iznositi od 1 do 15 procenata profita ostvarenog tokom protekle godine na tržištu na kojem je prekršila pravila, saopštila je federalna služba za Interfaks

"U nalogu koji će biti završen za 10 dana, Federalna antimonopolna služba zahteva da Gugl instaliranje aplikacije Google Play ne uslovljava, postavljajući proizvođačima mobilnih telefona zahtev da na početnom ekranu postave i druge servise i aplikacije. Federalna antimonopolna služba smatra da Gugl koristi zainteresovanost proizvođača za postavljanje servisa Google Play po defaultu za promovisanje drugih svojih servisa, na primer, internet pretraživača“, navodi se u saopštenju informativnih agencija.

U februaru je Federalna antimonopolska služba pokrenula postupak protiv kompanije Gugl na temelju tužbe ruske internet kompanije Yandex. Suština tužbe se sastoji u tome da američka kompanija diktira svoje uslove proizvođačima mobilnih uređaja na bazi operativnog sistema Android, tako što sprečava, recimo, postavljanje po defaultu svih servisa „Yandexa“ na mobilnim uređajima Fly, Explay i Prestigio, prenosi RBTH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: