Gasprom rasprodao milijardu kubika gasa

Kompanija Gasprom eksport prodala je više od milijardu kubnih metara gasa na prvoj aukciji gasa organizovanoj za potrebe snabdevanja Evrope.

Svet

Izvor: B92

Petak, 11.09.2015.

14:17

Default images
Foto: Beta/AP

Uspešno je završena prva aukcija gasa, koju su, od 7. do 10. septembra, vodile kompanije Gasprom i Gasprom eksport, a sklopljeno je više od 40 dogovora sa 15 klijenata za više od milijardu kubnih metara gasa, saopšteno je iz te kompanije.

To je više od jedne trećine količine koju je kompanija inicijalno ponudila. Kupcima je bilo ponuđeno 3,24 milijarde kubnih metara gasa.

Rezultati aukcije još jednom su potvrdili da je model formiranja cena kompanije Gasprom, koji se zasniva na kombinovanju cena vezanih za naftu i na osnovu čvorišta (tzv. hibridno formiranje cena), bio ispravan.

"Zadovoljni smo rezultatima aukcije. Uspeli smo da prodamo dodatne količine gasa na našem najznačajnijem nemačkom pravcu, zaradili dodatni prihod i stekli dragoceno iskustvo," rekao je zamenik predsednika Upravnog odbora Gasproma Aleksandar Medvedev.

Kompanija je, kako se ističe, ostvarila sve svoje ciljeve koje je postavila u fazama pripreme i sprovodenja aukcije, a posebno je testiran novi mehanizam prodaje koji dopunjuje postojeći sistem dugoročnih ugovora.

Cene na aukciji uspostavilo se da su veće od dugoročnih ugovornih cena gasa, vezanih za cenu nafte kompanije Gasprom eksport za narednu zimu (oktobar 2015 - mart 2016.) u Centralnoj i Severnoj Evropi, ukljucujući Nemačku.

Osim toga, cene na aukciji bile su više od spot tržišta i dogovorenih cene na evropskim gasnim čvorištima.

"Gasprom je uspešno ostvario cilj da testira novi mehanizam prodaje na evropskom tržištu. Sada ćemo oceniti rezultate i videti da li ovu praksu treba primenjivati na redovnoj osnovi na drugim rutama snabdevanja i sa drugim proizvodima", rekla je generalna direktorka Gasprom Eksporta Elena Burmistrova.

Tokom četvorodnevne aukcije, od 7. do 10. septembra, održana su tri kruga nadmetanja. U svakom krugu, kupci su dobili informacije o broju trenutno dostupnih partija (željena količina) i najnižoj ceni. U toku 30-minutne sesije, predvideno je bilo da kupci daju svoje ponude koje uključuju cenu, željenu kolicinu i odabrani proizvod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: