Kinezi daju Rusima milijarde, imaju cilj

Kineske banke će investirati oko 12 milijardi dolara u projekat gradnje postrojenja za tečni prirodni gas "Jamal TPG".

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 11.09.2015.

11:46

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Ključni deo investicije će finansirati kineske banke, a mi procenjujemo da će njihovo učešće biti oko 12 milijardi dolara", izjavio je predsednik Upravnog odbora ruske gasne kompanije Novatek, Leonid Miheljson u intervjuu za rusku televizijsku stanicu "Rusija-24".

"Ova suma je potvrđena, ali budući da veliki broj banaka, ekspertskih kreditnih agencija - kako evropskih tako i azijskih - kao i velika dokumentacija mora da bude odobrena od strane svih uključenih strana, biće potrebno izvesno vreme. Smatram da će to potrajati dva do tri, maksimalno četiri meseca", izjavio je Miheljson, a prenosi ruska novinska agencija Tas.

Pomenuti projekat, čija realizacija treba da bude ostvarena na udaljenom ruskom poluostrvu Jamal, trebalo bi da proizvodi ukupno 16,5 miliona tona tečnog prirodnog gasa godišnje. Prva faza, kojom će se proizvoditi 5,5 miliona tona godišnje, trebalo bi da bude puštane u rad u 2017. godini, a procene su da će ukupni troškovi ovog projekta iznositi 27 milijardi dolara, prenosi britanska agencija Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: