Nemačka trpi posledice, iznenada skliznula

Fabričke porudžbine u Nemačkoj su u julu pale više nego što je očekivano, što je signal nestabilnog oporavka najveće evropske privrede, javlja "Blumberg".

Svet

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

10:05

Default images
Foto: Thinkstock.com

Broj porudžbina je, prema desezoniranim podacima, u julu smanjen 1,4 odsto posle junskog rasta od 1,8 odsto, dok je na godišnjem nivou obim porudžbina neočekivano "skliznuo" za 0,6 odsto, prema podacima nemačkog ministarstva ekonomije.

Nemački izvoznici su, kako navodi "Blumberg", izloženi potencijalnom "hladjenju" globalne trgovine, s obzirom na to da privreda Kine usporava, zbog čega će kompanije morati da se u većoj meri oslone na domaću tražnju.

Uprkos tome, privreda Nemačke je, prema tvrdnjama nemačke centralne banke (Bundesbanke), na putu solidnog rasta, zahvaljujući podacima o rekordno niskoj nezaposlenosti i rastu plata.

Obim izvoznih porudžbina u julu je smanjen 5,2 odsto, jer je domaća tražnja porasla 4,1 odsto, pokazao je izveštaj nemačkog ministarstva ekonomije.

Broj porudžbina van 19-člane evrozone smanjen je 9,5 odsto, a u evrozoni za 2,2 odsto. Porudžbine robe široke potrošnje su pale 6,3 odsto, a investicionih dobara za 1,6 odsto, navodi njujorška agencija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: