Japan i Rusija odlučili: Nema više dolara

Japanska banka za međunarodnu saradnju (JBIC) saopštila je da je Japan sve bliže direktnoj razmeni valuta sa Rusijom.

Svet

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

08:41

Default images
Foto: Thinkstock

Razlog za to jeste činjenica da sankcije Zapada Moskvi otežavaju poslovanje kroz transakcije u dolarima.

"Proučavamo uticaj smanjenja vrednosti rublje. Potrebni su nam svop aranžmani sa lokalnim bankama u Rusiji. Istražujemo mogućnosti saradnje sa ruskim bankama kao što su Gasprom-bank, VTB, VEB... Zbog američkih sankcija, ne možemo više da koristimo dolar, moramo preći na druge valute", rekao je jedan od direktora JBIC Tadaši Maeda na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, a preneo portal Raša tudej.

U oktobru 2014. Narodna banka Rusije i Narodna banka Kine potpisale su trogodišnji sporazum o razmeni valuta vredan 150 milijardi juana (oko 23,5 milijardi dolara) u sklopu jačanja finansijske saradnje dve zemlje, sa ciljem smanjenja zavisnosti od dolara.

Kina je ključni ekonomski partner Rusije, a njihova bilateralna trgovina vredna je 88,4 milijarde dolara. Moskva i Peking očekuju da će do kraja godine njihova trgovinska razmena dostići 100 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: