Norveška priznala: Biće nam gore

Norveška bi mogla u toku naredne tri godine da zabeleži manji privredni rast od onog koji je najavljen u poslednjoj prognozi, uglavnom zbog pada cena nafte.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2015.

13:13

Default images
Foto: Thinkstock

Cena barela nafte iz Severnog mora od juna prošle godine pala je sa 115 na 50 dolara, što je velike naftne kompanije prinudilo da smanje investicije i nivo zaposlenosti, prenosi Rotjers.

Ne računajući ofšor proizvodnju ugljovodonika, rast bruto domaćeg proizvoda Norveške u ovoj godini usporiće na 1,3 odsto, posle 2,2 odsto u 2014, dok bi u 2016. trebalo da iznosi 1,8 odsto, umesto u junu najavljenih 2,4 odsto, precizira Norveški institut za statistiku.

Ekonomske perspektive Norveške donekle su oslabljene za naredni period, pa zato pretpostavljamo da će budžetska politika u 2016. biti ekspanzivnija nego u poslednje dve godine, dodaje Institut.

Rojters podseća da je norveška centralna banka, kako bi ublažila posledice niskih cena nafte po ekonomiju, u junu snizila ključnu kamatnu stopu na 1,0 odsto, što je rekordni minimum.

Prema oceni Banke, verovatnoća da ova stopa na zasedanju, 24. septembra, bude dodatno oborena, iznosi 70 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: