"Uz mali napor Kine - Srbija bez nezaposlenih"

Srbija može da bude glavni oslonac Kine u Evropi, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.09.2015.

12:37

Default images
Foto: Tanjug

Nikolić je naveo da je izuzetno zadovoljan bilateralnim odnosima dve države i da uz mali napor Kine, Srbija može da postane zemlja u kojoj neće biti nezaposlenih.

"Srbija nije članica EU, ali ispunjava uslove i postaće jednog dana. Srbija ima otvoreno bescarinsko tržište skoro u celom svetu. Srbija može uz velike infrastrukturne projekte u kojima učestvuju kineske korporacije uskoro da postane i veliko gradilište na kome ćemo izgraditi fabrike za proizvodnju tako da roba iz Kine ne mora da putuje toliko hiljada kilometara u Evropu", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je u intervjuu kineskoj novinskoj agenciji Sinhua rekao da u Srbiji može da se proizvodi zajedničkim kapitalom Srbije i Kine i da odatle proizvodi idu na evropska tržišta, tim pre što bi tada tržište i EU bilo dostupno bez carine.

Govoreći o kineskim investicijama, Nikolić je ukazao da u Srbiji postoji mnogo oblasti za investiranje kapitala iz Kine i da to nisu samo pruge, putevi i mostovi, već da je to zajednički proizvod i najavio da se priprema proizvodnja hrane za kinesko tržište na teritoriji Srbije.

On je ukazao da Srbija mora da zaposli svoje ljude, jer su u krizi za posao još od raspada bivše Jugoslavije od kada nismo uspeli da obezbedimo sva radna mesta koja su nam potrebna.

Srbija ima visoko tehnološko znanje, izuzetno stručnu radnu snagu, a država daje i povlastice za svakog novo zaposlenog radnika i Kina bi to trebalo da iskoristi, istakao je Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao da pripada narodu koji želi da sve postigne svojim radom i da zbog toga nalazi toliko sličnosti između Kineza i Srba.

"Predsednik Kine je shvatio našu želju da nam Kina pomogne tako što bismo počeli da radimo. Nama nije potreban novac ni humanitarna pomoć, mada smo zahvalni Kini na pomoći koju nam je pružila posle poplava prošle godine. Nama je potrebno da i mi ujutro odlazimo na posao kao što odlaze Kinezi", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da je Kina svetska sila po narastajućoj moći, ukazujući na to da Kina sada počinje da dominira kao svetska sila, koja sve ostvaruje radom što je dobro za svetske odnose.

Kako je naveo, postoje države u svetu koje se računaju kao svetske sile, a sve se više vidi kako se snižava njihova moć.

"Dobro je da jedna takva država, kao Kina postane svetska sila, jer će to značiti da neće biti dominacije jedne države i jednog naroda u svetu, da neće biti osvajačkih ambicija prema bilo kome i da će "svako ko bi pokušao da se ponaša kao oni koji su izazvali Prvi i Drugi svetski rat imati velikog suparnika u kineskom shvatanju slobode i prava naroda na svoj život i svoju državu," rekao je Nikolić.

"Mi možemo da imamo različita društvena i politička uređena, ali ako je to shvatanje kako ljudi u svetu treba da žive univerzalno i ako ga sprovode najveći i najjači onda sa mnogo više optimizma mogu da gledam na budućnost života na zemlji," rekao je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: