Putin u Kini, projekti istorijskih razmera

Rusija i Kina će postići niz sporazuma o zajedničkim projektima na polju finansija, transporta i energetske saradnje tokom posete ruskog predsednika Pekingu.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.09.2015.

16:58

Default images
Foto: Beta/AP

"Odnosi između Rusije i Kine ubrzano se razvijaju i "verovatno su na najvišem nivou u istoriji"", rekao je Vladimir Putin, piše portal Raša tudej (RT).

Pomoćnik predsednika Rusije je za RT početkom nedelje rekao da je planirano da tokom Putinove posete Kini bude potpisano oko 30 dokumenata, kao i da budu pokrenuti razgovori o projektu novog Puta svile odnosno ekonomskog koridora između Kine, Mongolije i Rusije, saradnji sa Šangajskom organizacijom za kooperaciju i zemljama BRIKS-a.

Ključna tema je, međutim, ratifikacija istorijskog 400 milijardi dolara vrednog gasnog sporazuma između Rusije i Kine koji je potpisan u maju. Prema sporazumu, Rusija će Kini u periodu od 30 godina, počev od 2018, isporučivati 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Kina je već pokrenula izgradnju svog dela istočnog gasovoda poznatog pod nazivom Snaga Sibira.

Ukoliko se plan sprovede u delo, Kina će postati najveći kupac ruskog gasa, uz uvoz od 68 milijardi kubnih metara godišnje.

Dve zemlje već su dogovorile zajedničko finansiranje izgradnje pruge velike brzine između Moskve i Kazanja u dužini od 770 kilometara. Pruga bi trebalo da bude otvorena 2020, a u njenu izgradnju obe strane uložiće po 15 milijardi evra. Pruga će kasnije biti produžena do Kine i povezivaće Moskvu i Peking preko Kazahstana.

Kina je ključni ekonomski partner Rusije, a njihova bilateralna trgovina vredna je 88,4 milijarde dolara. U oktobru 2014. Narodna banka Rusije i Narodna banka Kine potpisale su trogodišnji sporazum o razmeni valuta vredan 150 milijardi juana (oko 23,5 milijardi dolara) u sklopu jačanja finansijske saradnje dve zemlje, sa ciljem smanjenja zavisnosti od dolara.

Najveća ruska banka Sberbank potpisala je sporazum sa Kineskom razvojnom bankom vredan 966 miliona dolara u cilju dugoročne saradnje i finansiranja trgovine između Kine i Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: