Švajcarci iznenadili, nova zona vrednosti

Aktivnost švajcarske industrije, merena indeksom menadžera nabavke koji obračunava centralna banka, u avgustu je bila na najvišem nivou od januara ove godine.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2015.

15:59

Default images
Foto: Freeimages.com

Indeksom menadžera nabavke (PMI), koji Švajcarska nacionalna banka izračunava na osnovu ankete među privrednicima, u avgustu je prešao prag od 50 bodova, dospevši u zonu rasta s vrednošću od 52,2 boda.

To je 3,4 boda više nego u julu, i ujedno najviši nivo otkako je ova institucija odustala od vezivanja franka za evro u januaru tekuće godine, preneo je švajcarski portal Bilan.

Ekonomisti su za isti mesec predviđali da će ovaj pokazatelj industrijske aktivnosti vredeti 49,0 do 50,1 bod.

A u odnosu na avgust 2014, indeks menadžera nabavki pao je za 1,6 poena, dodaje se u saopštenju.

Podindeks koji meri samo proizvodnju u posmatranom mesecu skočio je za sedam poena u odnosu na juli, na 62,4, što je njegova najviša vrednost od decembra 2010, kada je bio na istom nivou.

Ulazne narudžbe zabeležile su rast za 3,9 poena, na 52,4, i to je najbolji rezultat od početka godine.

Što se tiče zaposlenosti, anketa je takođe pokazala poboljšanje u avgustu, ali je indeks ostao u zoni recesije, skočivši za 1,3 poena, na 42,9, što ukazuje na usporavanje pada nivoa zaposlenosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: