Nesvakidašnji zahtev monetarne vlasti Argentine

Centralna banka Argentine postavila je ultimatum filijali HSBC banke u toj zemlji da zamene čelnog čoveka u roku od 24 časa.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2015.

13:43

Default images
Foto: Tanjug, AP

Centralna banka Argentine saopštila je da predsednik HSBC Argentine, Gabrijel Martino "nije preduzeo neophodne mere za ublažavanje i adekvatno sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti."

HSBC banka je takođe optužena za pomaganje klijentima da kriju novac na švajcarskim bankovnim računima.

Iz HSBC su odbacili optužbe i rekli u saopštenju da su poštovani svi argentinski zakoni.

"HSBC Argentina funkcioniše u skladu sa zakonima i propisima kojima se uređuju delatnosti u zemlji i da će nastaviti saradnju sa vlastima u Argentini." kažu iz HSBC-a.

Prva optužba stigla je u novembru kada su argentinske vlasti teretile HSBC da su pomogli više od 4.000 klijenata da izbegnu plaćanje poreza.

Šef poreske agencije Argentine Rikardo Ehegarai je pozitivno ocenio potez centralne banke.

On je rekao da klijenti banke koji su preselili novac u inostranstvo tajnim kanalima treba da prihvate krivičnu odgovornost i plate porez koji duguju državi.

"Oni će morati da priznaju da su zajedno sa Martinom i upravom HSBC banke ovde u Argentini, da sredstva koja su prebacivali u inostranstvo nikada nisu proglasili i nikad nisu platili porez za njih", rekao je Ehegarai.

U martu su argentinske vlasti naredile HSBC da vrati 3,5 milijardi dolara sa ofšor računa.

Centralna banka Argentine ima ovlašćenje da opozove licence zvaničnika koji legalno predstavljaju komercijalne banake.

HSBC se već suočava sa istragama u nekoliko zemalja zbog tvrdnji da su pomagali klijentima da izbegnu plaćanje poreza.

U februaru, dva rukovodioca HSBC izvinili su se zbog "neprihvatljive" prakse u švajcarskoj filijali ove banke gde su pomogli klijentima da izbegnu plaćanje poreza u Velikoj Britaniji

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: