"Azija ostala jaka, centar ekonomije"

Skorašnja kolebanja na globalnim finansijskim tržištima su potvrda toga kako se rizici mogu brzo preliti iz jedne ekonomije na drugu

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.09.2015.

12:22

Default images
Foto: Beta/AP

Zemlje Azije su, uprkos kolebanju čiji je uzrok usporavanje Kine, u prilično dobrom stanju smatra direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.

"U poslednjih nekoliko nedelja se pokazalo koliko je Azija u centru globalne ekonomije, i kako potresi na jednom tržištu u Aziji mogu da se preliju na ostatak sveta", rekla je Lagardova na konferenciji za novinare u prestonici Indonezije, Džakarti, gde se nalazi u poseti, prenosi Rojters.

Svetske berze i valute mnogih zemalja u usponu suočile su se sa velikim oscilacijama otkako je Kina prošlog meseca devalvirala sopstvenu valutu juan, navodi Rojters.

Prema rečima Lagardove, svetska privreda je suočena sa poteškoćama zbog uravnoteženja privrede Kine, usporenog privrednog rasta Japana, pada cena sirovina i neizvesnosti u pogledu podizanja kamatnih stopa u SAD.

Šefica MMF-a je, takođe, ocenila da su zemlje Azije u prilično dobrom stanju, uprkos kolebanju koje je uzrokovalo usporavanje Kine, prenosi Frans pres.

"Situacija se sada opet menja, i mi osećamo efekat uravnoteženja Kine i njenog prelaska na revidirani poslovni model", izjavila je Lagardova.

Uprkos spoljnim pritiscima i sporijem tempu ekspanzije u Aziji, "čitav ovaj region je u prilično dobrom stanju", navela je, dodajući da će on nastaviti da bude ključni pokretač rasta globalne privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: