SAD ispituje "sumnjive radnje" i u Rusiji

Američki istražitelji su odlučili da istragu o manipulacijama nekih banaka na valutnim tržištima prošire i na rusku rublju i brazilski real, javlja Blumberg.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.09.2015.

15:11

Default images
Foto: Thinkstock.com

Američko ministarstvo pravde koristi ugovore o saradnji koje je potpisalo u maju sa bankama kako bi prikupilo informacije i ispitalo trgovce u vezi sa sumnjivim radnjama na valutnim tržištima, tvrde neimenovani izvori, i dodaju da je trgovanje u argentinskom pesosu takođe privuklo pažnju američkih istražitelja.

Tužioci ispituju mnoge isntitucije, ukljkučujući i nemačku Dojče banku, koja je obaveštena da je pod istragom američkih vlasti za potencijalne manipulacije na valutnim tržištima.

Tužioci su, takođe, preduzeli mere za podizanje optužnica protiv pojedinih ličnosti u nekim vodećim bankama, koje terete za tajno udruživanje radi vršenja uticaja na određivanje ključnih kamatnih stopa za valute na tržištima u razvoju, a među kojima se nalaze trgovci nekoliko banaka u Moskvi, koji su na taj način, kako se tvrdi, pokušali da povećaju profit svojih kompanija, navodi "Blumberg".

U ovoj istrazi, tužioci se oslanjaju na informacije dobijene od banaka koje su u maju rešile ovaj valutni spor, naveli su izvori, i dodali da su banke poput Sitigrupe, Barkliza, UBS-a, Rojal Benk ov Skotland i "JP Morgan Čejsa" zaštićene od novog krivičnog gonjenja povezanog sa valutnim manipulacijama sve dok ostvaruju saradnju sa istražiteljima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: