Novi problemi, niko neće grčke proizvode

Grčka prerađivačka aktivnost nastavila je da se smanjuje u avgustu u svetlu slabljenja novih narudžbi i proizvodnje.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.09.2015.

13:28

Default images
Foto: Thinkstock.com

Broj radnih mesta u prerađivačkom sektoru i dalje je u padu, pokazali su podaci istraživačke kuće Markit.

Indeks upravljanja nabavkom (PMI) u prerađivačkom sektoru, koji čini oko 10 odsto ukupne grčke privrede, porastao je u avgustu na 39,1 bod sa 30,2 poena iz jula, ali je ostao dosta ispod granice od 50 poena koja razdvaja rast od pada sektorske aktivnosti, i trenutno je na jednom od najnižih nivoa u istoriji, prenosi Rojters.

"PMI je zabrinjavajući pokazatelj zdravlja grčke ekonomije, kojoj preti neizvesnost u pogledu političke i finansijske budućnosti zbog predstojećih izbora", rekao je ekonomista Markita, Semjuel Agas.

U Grčkoj su za 20. septembar sazvani opšti izbori nakon što je premijer Aleksis Cipras prošlog meseca podneo ostavku.

Avgust je osmi uzastopni mesec u koj je prerađivačka aktivnost u padu, u svetlu slabe tražnje i smanjenja obima novih narudžbi, kako kod kuće, tako i iz inostranstva. Broj radnika u kompanijama u prerađivačkom sektoru u padu je peti mesec zaredom, iako je u avgustu smanjen nešto sporijim tempom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: