Zakopali ušteđevinu, sin našao trulež

Dok se globalni investitori suočavaju sa sunovratom juana, jedna porodica u selu na istoku Kine trpi teške gubitke od druge, nepovratne devalvacije.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

12:57

Default images
Foto: Thinkstock.com

Jedan Kinez doneo je torbu sa oštećenim novčanicama u vrednosti od 100.000 juana (15.700 dolara) u banku kako bi izvršio razmenu.

Menadžeri banke bili su iznenađeni jer su novčanice bile praktično trule, a jedan dodir doveo bi do njihovog cepanja.

Prema rečima ovog Kineza, njegova majka zakopala je ovaj novac ispod kuhinjskog poda, nakon što ga je spakovala u plastičnu kesu koju je potom stavila u gvozdenu kutiju pre više od četiri godine. Novac niko nije dirao dok ovaj Kinez nije odlučio da se oženi, nakon čega se njegova majka setila skrivenog novca.

Porodica je odlučila da iskopa novac, međutim, našla je gomilu oštećenih novčanica. “Moji roditelji su se zaledili od čuda. To je bila njihova životna ušteđevina koju su zaradili radeći godinama po različitim gradovima. Oni jednostavno ne mogu da prihvate ovaj gubitak“, priča on.

Razlog zašto je njegova majka odlučila da zakopa novac umesto da ga odnese u banku ostaje nepoznat. U Kini u ruralnim mestima postoji običaj da stanovništo na ovaj način čuva novac, zakopavajući ga u zemlju. Međutim, neobjašnjivo je da se ovolika količina novca čuva baš na taj način.

Eksperti u centralnoj banci je rekao da prema postojećim propisima, novčanice teško mogu da se otkupe.

Ali, on je obećao da će poslati fotografije pokrajinskim i ekspertima na višem nivou, pitajući ih da li oni imaju neko bolje rešenje. „Nakon svega, to je mnogo novca, nadamo se da ćemo im pomoći da minimalizuju svoj gubitak“, dodaje ovaj ekspert.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: