Sarkazam vas čini boljim radnikom

Prema pisanju Volstrit žurnala, sarkazam na radnom mestu može vas učiniti još kreativnijim radnikom.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2015.

14:49

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

To su i rezultati jednog nedavnog istraživanja stručnjaka s Harvarda i Evropske poslovne škole, koje se sastojalo od tri manja ispitaivanja.

U prvom istraživanju, ispitanici su trebali da kažu nešto sarkastično ili iskreno, da čuju nešto takvo ili da imaju neutralni razgovor. U drugom, učesnici su morali da zapamte vreme kada su rekli ili čuli nešto sarkastično, iskreno ili neutralno, a u trećem su morali da izmisle odgovor na sarkastičnu, iskrenu ili neutralnu šalu. Zatim su svi učesnici morali da ispune kreativne zadatke.

Ljudi u sarkastičnom raspoloženju pokazali su bolje rezultate.

Prema istraživačima, sarkazam je iskra kreativnosti, jer tada moramo da razmiščjamo apstraktno, kako bi shvatili stvarno rastojanje između doslovno i prenesenog smisla izgovorenih reči. Isto važi i kada smo u poziciji da čujemo nešto sarkastično, ali samo ako imamo dobar i poverljiv odnos s osobom s kojom razgovaramo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: