"Ako nastave da se bune nestaje EUR"

Francuski ministar privrede Emanuel Makron pozvao je na osnivanje snažne "ekonomske vlade" članica evrozone, koja će imati sopstveni budžet.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.08.2015.

11:50

Default images
Foto: Thinkstock.com

On je istovremeno poručio da će za očuvanje jedinstvene evropske valute biti potrebni finansijski transferi između bogatijih i siromašnjih članica bloka.

U intervjuu za nemački list "Zidojče cajtung", Makron je predložio uspostavljanje funkcije evropskog komesara sa proširenim ovlašćenjima koji bi se nalazio na čelu ekonomske vlade, a koja bi trebalo da osigura finansijske transfere za države u krizi ili da promoviše reforme, prenosi američka agencija AP.

Prema tvrdnjama Makrona, države koje koriste evro bi trebalo da deo svojih prihoda uplate u zajednički budžet.

"Što je budžet veći to je Evropa kredibilnija", ocenio je on.

Kako navodi AP, Nemačka se, kao najveća evropska privreda, duboko protivi osnivanju "zajednice za finansijske transfere". Makron, međutim, poručuje da ako članice evrozone nastave da se bune protiv "bilo kakve vrste finansijskog transfera u valutnoj uniji, onda možemo zaboraviti na evro i evrozonu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

3 h

Podeli: