Zemljotres u Kini srušio evropske akcije

Evropske berze su jutros otvorene uz pad akcija, a nemački indeks DAX i francuski KAK su na putu da zabeleže najgori mesec za poslednje četiri godine.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2015.

11:01

Default images
Foto: Beta, AP

Po otvaranju trgovanja, indeksi DAX, KAK i Euro Stoxx 50 oslabili su u rasponu od 0,5 do 0,6 odsto, prenosi Rojters, i podseća da su britanska tržišta kapitala danas zatvorena zbog državnog praznika.

Pomenuta tri indeksa, od kojih je svaki u avgustu izgubio 9 odsto vrednosti, na putu su da, kako ocenjuje Rojters, evidentiraju najgori mesečni rezultat za poslednje četiri godine.

Američki Fed je krajem prošle nedelje ostavio otvorenu mogućnost septembarskog podizanja REPO stope, iako je nekoliko zvaničnika te institucije priznalo da bi nastavak previranja na finansijskim tržištima mogao odložiti prvo pooštravanje monetarne politike u poslednjih deset godina.

Deonice na Šangajskoj berzi, koje su od sredine jula izgubile više od 40 odsto vrednosti, jutros su pale jedan odsto, dok je indeks azijsko-pacifičkih deonica MSCI "skliznuo" 0,4 odsto, zbog čega će ovaj mesec verovatno završiti u minusu od 10 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: