Novi razdor - SAD uvode sankcije Kini

SAD pripremaju uvođenje ekonomskih sankcija kineskim kompanijama koje su umešane u hakerske napade na američke organizacije, piše "Vašington post".

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.08.2015.

10:25

Default images
Foto: Thinkstock

Američki dnevnik navodi da se paket sankcija sprema za "one kineske kompanije i privatna lica koje imaju korist od sajber krađe američkih trgovinskih tajni".

Očekuje se da odluka bude doneta u naredne dve nedelje, prenosi Sputnjik.

"Uvođenje ovakvih sankcija biće ozbiljno intenziviranje javnog odgovora američke administracije na porast talasa sajber ekonomske špijunaže koju su inicirali kineski hakeri koji, kako kažu američki zvaničnici, kradu sve - od projekata nuklearnih stanica do poverljivih podataka energetskih kompanija”, precizira američki dnevnik.

"Vašington post" navodi da će "svaka slična akcija biti posebno osetljiva za odnose između dve najveće ekonomije u svetu pošto između Vašingtona i Pekinga "već postoji napetost" po jednom broju pitanja, uključujući situaciju u Južno-kineskom moru i napore Kine da devalvira nacionalne valute u pozadini nedavnih potresa na tržištu.

SAD su više puta javno optuživale Kinu i Rusiju da su "glavne sajber pretnje", pošto su u novembru 2011. godine saopštili da hakeri iz dve države najaktivnije pokušavaju da proniknu u zaštićene servere gde se čuvaju američke ekonomske i vojne informacije.

Kina je više puta odbacivala svoju umešanost u sve forme akcija u sajber prostranstvu i iznosila tvrdnje o američkim sajber aktivnostima na kineskom internetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: