"Britanija je snažna, izdržaće"

Britanska privreda je u drugom kvartalu porasla 0,7 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, pokazali su zvanični podaci u Londonu.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.08.2015.

11:16

Default images
Foto: Thinkstock.com

Bruto domaći proizvod (BDP) je u tri meseca zaključno sa junom uvećan 0,7 odsto nakon rasta od 0,4 odsto iz prvog kvartala, saopštio je britanski Zavod za statistiku, a prenela agencija Frans pres.

Rast izvoza i snažne poslovne investicije doprineli su rastu ekonomije. Domaća potrošnja je u drugom kvartalu porasla 0,7 odsto u odnosu na prethodni i to je 16. uzastopni kvartal u porastu, dok su poslovne investicije uvećane 2,9 odsto, dosta više u odnosu na 1,5 odsto koliko su očekivali analitičari.

Izvoz je skočio 3,9 odsto, a uvoz 0,6 odsto. Građevinski sektor je beležio odlične rezultate, a prerađivački sektor slabe. Uslužni sektor zabeležio je rast aktivnosti od 0,7 odsto, navodi zavod.

Strahovanja u pogledu usporavanja rasta kineske privrede potresla su svetske berze nateravši neke ekonomiste da promene prognoze kada bi Britanija mogla podići kamatne stope, pa oni sada predviđaju da će se to desiti najranije početkom 2016. Drugi stručnjaci, međutim, veruju da je britanska privreda dovoljno snažna da izdrži probleme u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: