SAD odoleva, snažnije raste

Domaća potrošnja je u SAD u julu blago porasla, zahvaljujući stabilnom rastu prihoda dok je inflacija ostala niska, saopštilo je američko Ministarstvo trgovine.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 30.08.2015.

10:08

Default images
Foto: Thinkstock.com

Domaća potrošnja, koja čini oko 70 odsto aktivnosti najveće svetske privrede, porasla je 0,3 odsto prošlog meseca, nakon istog rasta u junu, navodi ministarstvo, a prenosi agencija Frans pres.

Lični prihodi su u julu porasli 0,4 odsto četvrti mesec zaredom, a raspoloživi prihodi, kada se oduzmu porezi, porasli su 0,5 odsto.

Potrošačke cene jedva da su porasle u julu, ostavši značajno ispod cilja američke centralne banke od dva odsto.

Cenovni indeks, kada se izuzmu tradicionalno promenjive cene hrane i energenata, porastao je 0,1 odsto na mesečnom nivou, kao i u junu, dok je na godišnjem nivou indeks porastao 1,2 odsto.

Američka privreda je u drugom kvartalu evidentirala mnogo snažniji rast nego što je prvobitno procenjeno, od 3,7 odsto, saopštilo je juče ministarstvo. Prethodno je procenjeno da je bruto domaći proizvod u datom periodu uvećan 2,3 odsto.

Oštra revizija naviše rezultat je snažnijih investicija, državne i lokalne potrošnje i domaće potrošnje u odnosu na prvobitne procene, navodi ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: