Naučite ovih 7 stvari ako se selite u Nemačku

Trebalo bi da radimo na tome da možemo da se prilagodimop na nove kulture, jezik, pravila ponašanja, i mnogo drugih stvari.

Svet

Izvor: B92

Subota, 29.08.2015.

15:43

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

U potrazi za boljim životom, Nemačku mnogi smatraju obećanom zemljom. Ali, život u drugoj državi daleko je od "meda i mleka"

Ukoliko planirate da živite u Nemačkoj, ovo je prema pisanju Biznis insajdera 7 stvari koje treba da znate:

1. Učenje jezika je jako bitno

Iako sve više Nemaca govori engleski jezik (a nije uvek bilo tako), još uvek vam se može dogoditi da ćete i u najvećim gradovima naići na ljude koji govore samo nemački. Zbog toga je vrlo važno naučiti nemački jezik, a današnje brojne škole stranih jezika i online kursevi i te kako olakšavaju stvar.

2. Nemci vole bicikle

Nemačka saobraćajna infrastruktura puna je biciklističkih staza, a upravo je bicikl najpraktičnije i najjeftinije sredstvo kojim se možete koristiti kada preselite u veći grad.

3. Gotovina umesto kartice

U Nemačkoj se uglavnom plaća gotovinom. Vrlo lako se može dogoditi da u restoranu ili prodavnici ne primaju kartice, stoga uvek kod sebe nka vam se nađu "prave" novčanice.

4. Elektronska muzika

Iako to mnogi smatraju stereotipom, Nemačka je čuvena po elektronskoj i tehno. Čak i u manjim klubovima takva vrsta muzike pušta se jednom nedeljno, a kad je atmosfera prava teško ćete odoleti plesu sa jakim ritmovima.

5. Hrana

Iako mnogi misle da je Nemačka "ograničena" kobasicama i pivom, to nikako ne stoji. Nemačka je poznata po mnogim internacionalnim restoranima poput turskih, italijanskih, kineskih, meksičkih, američkih i sl.

6. Odlična gazirana pića

Nemačka nudi veliki broj kvalitetnih gaziranih pića, a tokom leta naročito je osvežavajući "Diesel" - miks Kole i piva, a Nemci često piju i "Spezi" - miks Kole i Fante.

7. Sve se reciklira

U Nemačkoj je već godinama ustaljena praksa zbrinjavanja otpada, pa se tako reciklira gotovo sve, a smeće se sortira po kategorijama - papir, staklo, itd. Nemci su poznati po svojoj besprekornoj disciplini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: