Saveti gurua s Volstrita novim generacijama

Džesi Livermor bio je jedan od najvećih trgovaca na Volstritu ikada. Danas je idol mnogim velikim igračima. Znao je na berzi nema ništa novo i to koristio.

Svet

Izvor: B92

Subota, 29.08.2015.

10:25

Default images
Foto: Beta/AP

Pre nego što je pucao sebi u glavu u garedorbi jednog hotela 1940. godine u Njujorku, napisao je poruku jednoj od svojih mnogobrojnih žena: “Stvari nisu prošle dobro za mene”. Ipak, iza njega je ostalo čitavo bogatstvo koje se može nazvati umetnošću špekulisanja.

On je Džesi Livermor, jedan od najvećih trgovaca na Volstritu ikada. Idol je mnogim velikim igračima. Njegovi podvizi, kao i priče koje su sažete u “Reminiscences of a Stock Operator“, inspiracija su, ali i lekcije koje se prepričavaju i prenose na nove generacije trgovaca. Rano je saznao da na Volstritu ne postoji ništa novo jer je špekulacija stara kao more.

“Šta god se danas događa na berzi već se dogodilo i dogodiće se opet“, rekao je Livermor.

Kada je diplomirao i imao svoj sopstveni kapital, mogao je sebi da priušti da ništa ne radi već samo da održava poziciju.

Biznis insajder donosi neke od poruka koje je Livermor rekao u vezi sa nekontrolisanim trgovanjem.

"Novac nastaje dok sediš, ne trguješ".

"Vreme je potrebno kako bi se zaradio novac".

"Nikada nisam razmišljao kako je veliki novac za mene".

"Niko ne može uhvatiti sve promene".

"Želja za stalno akcijom bez obzira na osnovne uslove odgovorna je za mnoge gubitke na Volstritu i među stručnjacima koji smatraju da svaki dan treba kući doneti nešto novca, kao da su radili za redovnu platu".

"Kupi pravilno, sedi čvrsto".

"Muškarci koji mogu oboje, sedeti pravilno i čvrsto su retki".

"Nemoj mi dati vremena, daj mi vreme".

"Tržišta nikad ne greše - mišljenja često"

I možda najvažnije:

Postoji vreme za sve stvari, ali to nisam znao. A to je upravo ono što ubija ljude na Volstritu koji su daleko od naivaca. Tamo ima puno običnih budala koji rade pogrešne stvari, u svako doba i svudae, a Volstrit je budala koja misli kako se trgovanje mora odvijati non-stop. Nema uvek pravih razloga za kupovinu i prodaju akcija dnevno – ni dovoljno znanja za inteligentnu igru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: