Vrtoglava cena luka u Indiji, ostavka vlade?

U Indiji, jednom od najvećih proizvođača luka, došlo je do snažnog rasta cena tog povrća što je ranije, kako se pokazalo, imalo uticaj na politički život.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 29.08.2015.

09:42

Default images
Foto: Freeimages.com

Veleprodajna cene luka u državi Maharaštra, centru uzgoja te kulture, trenutno je dostigla 57 rupija (0,76 evra) za kilogram, dok početkom jula još nije prelazila 25 rupija. U maloprodaji cena već dostiže 80 rupija i analitičari strahuju od njenog skoka na 100 rupija za kilogram.

Luk , koji ulazi u sastav većine tradicionalnih jela indijske kuhinje, jedan je od politički "najeksplozivnijih" prozivoda. Upravo je rast cene luka ozbiljno uticao na rezultat izbora u dve države 1998. godine i poslužio kao uzrok ostavke vlade Indije 1980. godine, piše Volstrit džornal.

Indijska vlada objašnjava rast cene nepovoljnim vremenskim uslovima i slabijim rodom, dok mnogi to vide kao dogovor dobavljača. Prema zvaničnoj verziji, cene su skočile zbog velikih kiša u periodu mart-jun, kada se skuplja oko 60 odsto roda luka i te zalihe obično traju do oktobra-novembra.

Međutim, mnogi za takvu cenu okrivljuju kartelni dogovor najvećih dobavljača. Istorija je pokazala da takve sumnje nisu bez osnova. Provera koju je antimonopolski organ sproveo 2012. godine, otkrila je najmanje jedan takav slučaj u prethodnoj godini.

Vlada pokušava da smanji nestašicu luka na tržištu povećanjem izvozne takse sa 425 dolara za tonu, na 700 dolara za tonu, a najavila je i da planira uvoz 10.000 tona te robe iz susednih zemalja.

Lokalne vlasti u nizu zemalja počele su da prodaju luk stanovništvu iz državnih rezervi po niskim cenama, uvodeći pri tome kvote za prodaju.

U međuvremenu u zemlji su počeli da registruju slučajeve prestupa na osnovu povećanja cena. Tako je prošle sedmice prodavac povrća u Mumbaju prijavio policiji da mu je ukredeno 14 džakova luka ukupne težine oko 700 kilograma, a trgovac u Maharaštri je zakonskim organima prijavio krađu oko dve tone luka iz njegovog skladišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: