Pukotine u EU: Ko okreće leđa GMO?

Američka korporacija Monsanto potvrdila je da će uvažiti zahteve Grčke i Letonije da ih se izuzme iz dogovora o slobodnom korišćenju GMO semena u EU.

Svet

Izvor: B92

Petak, 28.08.2015.

17:23

Default images
Foto: Thinkstock

Članice EU takva izuzeća mogu da traže prema novim evropskim propisima potpisanima u martu 2015. Iako je za odobravanje zahteva zvanično nadležna Evropska komisija, oni se prema dogovoru s SAD-om moraju uputiti i samim proizvođačima, objavio je Euractiv. .

Objašnjavajući da će poštovati želju Grčke i Letonije, Monsanto je izjavio i da te dve zemlje ignorišu nauku.

GMO seme uveliko se koristi u Americi i Aziji, ali u Evropi se sada sme koristiti samo Monsantova MON810 sorta kukuruza, jer je protivljenje građana u skoro svim članicama preveliko.

Francuska i Nemačka se zvanično protive korišćenju GMO sorti, Velika Britanija smatra da je to u redu, škotska vlada se protivi i tako redom.

Američka vlada i industrija GMO sorti traže od EU da potpuno otvori tržište u sklop planiranog sporazuma o slobodnoj trgovini TTIP.

Evropska komisija u četvrtak je potvrdila da su dosad samo Letonija i Grčka tražile da im se dopusti da iskoriste mogućnost izuzeća.

U formalnom odgovoru Monsanta Letoniji, koji citira Reuters, korporacija kaže da se zahtev tamošnje vlade “kosi sa naučnim konsenzusom o sigurnosti MON810 i podriva taj konsenzus”.

Monsanto u Evropi prodaje neznatnu količinu svojih proizvoda, tako da izuzeća neće imati bitnog utiecaja na njihovo poslovanje.

Kukuruz MON810 u EU se prema poslednjim podacima koji su još iz 2012. uzgajao na ukupno 129.000 hektara i to samo u Španiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: