"Ne vredi, to Nemcima nije u DNK"

Nemačka je u prvoj polovini 2015. zabeležila rekordni budžetski suficit od 21,1 milijarde evra, odnosno 1,4 odsto svog bruto domaćeg proizvoda.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 28.08.2015.

15:42

Default images
Foto: Thinkstock

Ta cifra veća je od ukupnog BDP-a Islanda iz 2014.

Uprkos pozivima partnera iz Evropske unije i SAD da poveća potrošnju na infrastrukturu, zvanični Berlin navodi da će se držati svoje politike štednje da bi ostvario cilj i uravnotežio budžet, prenosi Rojters.

"Nemački ministar finansija Volfgang Šojble želi da pokaže Evropi da Berlin čini ono što savetuje i drugima", rekao je glavni ekonomista banke ING Karsten Brzeski.

"Nedostatak investicija u ekonomiji je ogroman, a vlada ipak beleži ogroman suficit. To nema smisla, potrebna je veća fleksibilnost, ali fleksibilnost nije u nemačkoj DNK-a", rekao je on.

Francuski ministar privrede Emanuel Makron rekao je ove nedelje da je Nemačka otišla predaleko sa štednjom.

"Nemačka može da pogreši i 'preuravnoteži' budžet", kazao je Makron. Francuska, druga po veličini ekonomija evrozone, bori se da snizi budžetski deficit u okvire koje propisuje EU od tri odsto BDP-a.

Nemačka je prošle godine imala budžetski suficit od 500 miliona evra, prvi od 1969.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: