Zakon u Japanu kaže: Zaposlite više žena

Japanski zakonodavci su izglasali zakon kojim se od poslodavaca zahteva da odrede ciljeve za zapošljavanje i unapređenje žena na vodećim pozicijama.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 28.08.2015.

13:16

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Zakon, izglasan sa 230 glasova za i jednim protiv u gornjem domu japanskog parlamenta, ima za cilj podsticanje veće jednakosti među polovima i popunjavanje radnih mesta koja ostaju upražnjena zbog rapidnog starenja populacije, prenosi agencija AP.

Odluka se poklapa sa održavanjem dvodnevne međunarodne konferencije u Japanu pod nazivom "Svetska skupština žena", koja ima za cilj podizanje zastupljenosti žena na liderskim pozicijama u kompanijama na 30 odsto.

Japan u tom pogledu kaska za većinom drugih industrijalizovanih zemalja, a premijer Šinzo Abe pokrenuo je niz inicijativa za zapošljavanje žena.

Novi zakon biće na snazi u narednih 10 godina i odnosi se na kompanije sa više od 300 zaposlenih. Mala i srednja preduzeća čine više od 99 odsto svih kompanija u Japanu i zapošljavaju više od 70 odsto ukupne radne snage u toj zemlji.

Zvaničnici navode da će javno pohvaliti kompanije koje budu zaposlile veći broj žena i da će one imati prednost na tenderima za javne nabavke.

"Najveći izazov sa kojim se suočava Japan je smanjenje populacije, u svetlu starenja društva i niske stope rađanja. Istinske reforme neće biti ako ne budemo imali više žena na liderskim pozicijama i ako se ne promeni svest muškaraca", rekao je Abe na konferenciji u Tokiju.

U Japanu gotovo polovina žena napušta posao kada dobiju decu, a zatim se nakon nekog vremena vraćaju na posao uz nepuno radno vreme i dosta nižu zaradu. Žene trenutno zauzimaju svega 11 odsto vodećih pozicija u japanskim kompanijama.

Stopa inflacije se u Japanu u julu ponovo spustila na nulu, a domaća potrošnja nastavila je da se smanjuje, pokazali su danas zvanični podaci u Tokiju, koji su potvrdili da privredno usporavanje Kine utiče na ionako lošu ekonomsku situaciju u Japanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: