Ovo je dokaz da SAD i dalje vedre i oblače

Potpuni preokret na tržištima kapitala širom sveta ove nedelje. Dok su početkom sedmice akcionari i brokeri bili u agoniji, kraj nedelje im je vratio optimizam.

Svet

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 28.08.2015.

13:01

Default images
Foto: Beta, AP

Sedmica je počela očajnim vestima sa berzi iz Azije, a pad se preselio na sve evropske i berzu u SAD. Dva dana su informacije o padu i gubicima stizale jedna drugu, a onda je odluka Narodne banke Kine donela nešto bolji razvoj.

Usledio je oporavak tržišta, da bi neverovatno povoljne vesti o rastu najveće svetske ekonomije i broju zapsolenih u SAD donele snažan rast.

Nafta je u jednom danu uzletela više od 10 odsto, a veliki plus zabeležile su sve berze, pa i kineska.

Evropske berze su jutros otvorene uz skok akcija, nakon rasta deonica širom Azije izazvanog revidiranim podacima iz SAD koji su pokazali da je rast veći od procenjenog.

Londonski indeks FTSE 100 porastao je za 0,24 odsto na 6.207,05 poena, frankfurtski DAKS 30 0,20 odsto na 9.687,70 poena, a pariski KAK 40 0,12 odsto na 4.663,98 poena, prenosi agencija Frans pres.

Evropske berze su se juče oporavile nakon što su zvaničnici američke Uprave federalnih rezervi poručili da su sve manje šanse da će kamatne stope u SAD porasti u septembru.

Američka privreda je u drugom kvartalu evidentirala mnogo snažniji rast nego što je prvobitno procenjeno, od 3,7 odsto, saopštilo je juče Ministarstvo trgovine u Vašingtonu, nakon prethodne procene da je bruto domaći proizvod u datom periodu uvećan za 2,3 odsto.

Berze u Aziji su takođe evidentirale rast akcija posle snažnih pokazatelja rrasta pivrednih podataka iz SAD. Analitičari, međutim, upozoravaju da će uzburkanostna kineskom tržištu, po svoj prilici, potrajati.

"Još uvek nema naznaka da se makroekonomska situacija popravlja, a zabrinutost u pogledu kineske privrede i poteza Fed-a i dalje postoji", rekao je tržišni analitičar kompanije IG markets Angus Nikolson.

Šangajski kompozitni indeks skočio je danas za 4,82 odsto na 3.232,35 poena uz promet akcija vredan 474,6 milijardi juana (74,2 milijarde dolara). Iako je već dva dana u porastu, od početka nedelje indeks je oslabio za 7,85 odsto.

Šenženski kompozitni indeks je porastao 5za ,4 odsto na 1.846,83 poena uz promet od 425 milijardi juana, a od početka nedelje pao je za 9,44 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: