Ukrajina reže kamatnu stopu na 27%

Narodna banka Ukrajine odlučila je da od 28. avgusta snizi referentnu kamatnu stopu sa 30 na 27 odsto, saopštila je banka.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2015.

16:52

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Uzimajući u obzir smanjenje inflatornih rizika, Narodna banka Ukrajine smatra da je moguće ublažavanje kreditno-monetarne politike, u skladu sa prognoziranom godišnjom inflacijom, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, navode u centralnoj banci, uprkos smanjenju referentne kamatne stope, kreditno-monetarna politika će ostati relativno tvrda zbog podrške dezinflacionoj tendenciji i sprečavanju uticaja spoljašnjih šokova na privredu Ukrajine, preneo je Tas.

Narodna banka Ukrajine je 4. marta ove godine povećala referentnu kamatnu stopu sa 19,5 na 30 odsto, a 26. juna ju je potvrdila na nivou od 30 odsto.

Referentna ili ključna kamatna stopa je jedan od monetarnih instrumenata pomoću kog Narodna banka utvrđuje orijentir za komercijalne banke i druge učesnike kreditno-monetarnog tržišta za troškove privlačenja i plasiranja sredstava.

Ukrajina je danas sa svojim međunarodnim kreditorima postigla sporazum o otpisu 20 odsto ukrajinskog državnog duga, što će ojačati državne finansije i pomoći da Ukrajina ne bankrotira po osnovu duga, saopštilo je Ministarstvo finansija u Kijevu.

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk je precizirao da će vrednost ukrajinskog državnog duga biti smanjena sa 19 na 15,5 milijardi dolara, prenela je agencija AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: