Rusiji i Kini ne ide, "ugušena" razmena

Obim robne razmene između Rusije i Kine u prvom polugodištu smanjen je za trećinu i ove godine neće dostići planiranih 100 milijardi dolara.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2015.

15:40

Default images
Foto: Thinkstock.com

Zbog kriznih pojava u svetskoj ekonomiji robna razmena između Rusije i Kine je smanjena, ali dve vlade ne odustaju od zadatka da se ona podigne na 100 milijardi dolara, naveo je ambasador Rusije u Kini Andrej Denisov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa zamenikom ministra inostranih poslova Kine Čengom Goupingom, preneo je Tas.

"Što se tiče naših bilateralnih odnosa, kriza se na njih, naravno, odrazila. U Prvom polugodištu 2015. godine, robna razmena je smanjena skoro za trećinu, to jest 30 odsto i bila je nešto više od 31 milijardu dolara", precizirao je on.

Ambasador je podsetio da se slično desilo i 2009. godine iz istog razloga, zbog globalne ekonomske krize.

On je istakao da je u poslednjih deset godina obim bilateralne trgovine rastao u proseku 23 odsto godišnje. To je redak slučaj u svetskoj trgovini. Prošle godine razmena je dostigla bezmalo 100 milijardi dolara. Za rusku privredu, to je veoma značajan iznos.

Denisov je naglasio i da po fizičkom obimu količina robe iz Kine u Rusiju i iz Rusije u Kinu praktično nije promenjena, a da je do pada došlo zbog nižih cena na svetskom tržištu, pre svega sirovina, i što je najvažnije - nafte. Fizički obim ostao je isti, a kod nekih pozicija je i povećan.

Po mišljenju ambasadora, struktura bilateralne ekonomske saradnje je u prelaznom periodu.

"Kao kineska spoljna trgovina u celini, tako i rusko-kineska trgovina prolazi kroz određenu 'perestrojku', može se reći, čak revoluciju. Prelazimo sa trgovanja robom na trgovanje projektima i velikoj investicionoj saradnji. Dugo već postoji međuvladina komisija za investicionu saradnju. U različitim fazama realizacije se nalazi oko 60 velikih investicionih projekata", naveo je Denisov.

Zamenik ministra inostranih poslova Kine Čeng Gouping je sa svoje strane izrazio uverenje da će planirana robna razmena od 100 milijardi dolara između dve zemlje naredne godine biti dostignuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: