Kad nema Nokije, kome trebaju baterije

Japanski elektronski gigant Panasonik saopštio je da će prestati da proizvodi litijum-jonske baterije u svojoj fabrici u Pekingu i da će je zatvoriti.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2015.

09:20

Default images
Foto: Thinkstock

Ovakav potez dovešće do gašenja 1.300 radnih mesta, piše Rojters.

Panasonik je odlučio da se fokusira na proizvode sa većom maržom kao što su električni akumulatori.

Fabrika stara 15 godina proizvodi baterije za jednostavne mobilne telefone i digitalne fotoaparate, koji su prevaziđeni sa popularnošću pametnih telefona.

“Globalno tržište za ove proizvode se smanjuje”, saopštili su iz Panasonika, dodajući objašnjenje da su posledica ovog zatvaranja više zahtevi globalnog tržišta od poslednjih turbulencija koje pogađaju kinesko tržište. Zaposleni su o zatvaranju obavešteni krajem jula.

Finska Nokija, koja je prodala svoj biznis sa mobilnim telefonima Majkrsoftu 2014. godine, bila je glavni korisnik ove fabrike.

Panasonik je preuzeo fabriku i proizvodnju od Soni Elektrika, lidera u proizvodnji ovih baterija i solarnih panela, 2010. godine. Međutim, ovakav sporazum nije doprineo mnogo rastu Panasonika zbog pojave južno-korejskih proizvođača, smatraju analitičari.

Zatvaranje ove fabrike Panasonik će iskoristiti za restruktuiranje i usredsređivanje na proizvodnju električnih akumulatora i sistema za energetski štedljive kuće, pre nego na plazma televizore i pametne telefone gde su mu ošti konkurentu azijskih rivali.

Privreda Kine je u zadnjem periodu osetno usporila, a velike turbulencije na berzama dovele su do masovnog gubitka na azijskim tržištima. Posledice se osećaju u celom svetu, cene nafte i akcija su posrnule.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: