Švajcarci odbili Monsanto

Američki proizvođač GMO semena Monsanto odustao je od kupovine Singente, nakon što je ta švajcarska kompanija odbila i poboljšanu ponudu, saopštio je Monsant.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 26.08.2015.

19:14

Default images
Foto: Beta/AP

Nova ponuda vredna 47 milijardi dolara, ili 496 dolara po akciji, bila je za dve milijarde dolara veća u odnosu na prethodnu, podnetu u maju, u iznosu od 45 milijardi dolara, odnosno 486 dolara po akciji.

"Singenta je odbila našu poboljšanu ponudu uz obrazloženje da ne ispunjava njihova finansijska očekivanja", saopštila je američka grupa, a prenosi švajcarski list 20 minit.

"Iz tog razloga, odustajemo od daljih pokušaja da ostvarimo saradnju sa Singentom", dodaju iz Monsanta.

Singenta je najveći svetski proizvođač hemikalija za useve i akvizicija bi pomogla Monsantu da diversifikuje svoju ponudu. Spekulacije o mogućem spajanju dva hemijska giganta, kojim bi bio formiran globalni tržišni lider u proizvodnji semena i herbicida, prvi put su se pojavile u junu prošle godine.

Prema pisanju britanskog Telegrafa, spajanje te dve firme gotovo bi izvesno naišlo na snažno protivljenje regulatora, političara i ekoloških aktivista sa obe strane Atlantika, iz strahovanja da će Monsanto imati veći uticaj na poljoprivredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: