Rusi suočeni sa rastom proizvođačkih cena

Proizvođačke cene industrijskih proizvoda od početka godine do kraja jula povećane su 13,1 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.08.2015.

10:13

Default images
Foto: Thinkstock.com

U julu su proizvođačke cene, prema preliminarnim podacima, povećane 1,5 odsto na godišnjem nivou, objavila je ruska služba za statistiku Ros stat.

Radi poređenja, za sedam meseci 2014. godine, rast cena je bio šest odsto, a u julu 1,6 odsto, preneo je Tas.

U julu je na proizvodnju toplotno energetskih proizvoda uticao pad cene sirove nafte od 4,7 odsto. Uporedo s tim, 20,4 odsto povećane su cene komprimovanog prirodnog gasa za transport, a 8,8 odsto prirodnog gasa i kondenzata gasa.

U prozvodnji rude i minerala, bez toplotno-energetskih, cene mineralnih sirovina za hemijsku proizvodnju i đubriva porasle su 5,8 odsto, a proizvodnju i pripremu rude gvožđa 4,3 odsto.

Kod prerađivačke industrije, poskupljenje saobraćajnih sredstava i opreme izazvano je povećanjem cena aviona od 24,9 odsto i izgradnje i remonta brodova od 17,6 odsto

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: