Posle 76 godina HP prinuđen da se cepa

Prihodi Hjulit-Pakardapali su u proteklom tromesečju 8 odsto u odnosu na isti period lane na 25, 3 milijarde dolara.

Svet

Izvor: SEEbiz

Petak, 21.08.2015.

15:15

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Ovakvi rezultati posledica su slabljenja prodaje ličnih računara (PC) i potražnje za uslugama te kompanije.

Čista dobit HP-a iznosila je u tromesečju koji je završen u julu, 854 miliona dolara, dok je u istom periodu lane bila 985 miliona.

Pad prihoda delimično je posledica jačanja dolara, zbog čega padaju prihodi HP-a sa tržišta van SAD, na kojima ta kompanija ostvaruje gotovo dve trećine svojih ukupnih prihoda. Dolar je u odnosu na korpu šest vodećih svetskih valuta u proteklih godinu dana ojačao 19,5 odsto.

Drugi po veličini svetski proizvođač ličnih računara ostvario je u 15 od poslednjih 16 kvartala pad prihoda, što je najviše posledica pada prodaje PC-a. U proteklom kvartalu prihodi od prodaje PC-a i printera pali su 11,5 odsto na godišnjem nivou.

U odeljenju usluga za kompanije prihodi HP-a pali su, pak, 11 odsto.

Ta 76 godina stara kompanija nastoji da preusmeri svoje poslovanje prema kompjutorskoj opremi, uslugama i mrežnim sistemima za kompanije, a smanji zavisnost od prodaje PC-a, s obzirom da potrošači kupuju sve manje PC-a, a sve više pametnih telefona i tablet računara.

Zbog toga će se do kraja godine HP podeliti u dve kompanije. Jedna će se baviti proizvodnjom kompjutera i printera, dok će se druga usmeriti na brzorastuće područje hardvera i usluga za kompanije.

Ta podela deo je radikalnog višegodišnjeg plana restrukturiranja, koji uključuje oštro smanjenje troškova i ukidanje oko 55.000 radnih mesta. Krajem prošle godine HP je imao 317.000 zaposlenih širom sveta. Kompjuterski div nedavno je potvrdio i da napušta Sloveniju.

Kako su poslovni rezultati HP-a slabiji nego što su analitičari očekivali, u četvrtak je cena akcije te kompanije na Volstritu pala 4 odsto. Od početka godine potonula je, pak, 32 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: