Surova istina kali uspeh Amazona

Radnici Amazona u Ujedinjenom Kraljevstvu pate od fizičkih i mentalnih bolesti zbog radnog režima, upozorava sindikat GMB.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 19.08.2015.

12:20

Default images
Foto: Beta/AP

Radnici u distributivnim centrima širom zemlje su pod pritiskom da budu "nadprosečni roboti Amazona", kaže Eli Baker, glavna sindikalna poverenica za Amazon.

Ovak komentar stiže posle članka koji je objavio Njujork tajms u kome se govori o okrutnosti s kojom su suočeni radnici Amazona u korporativnom sedištu u Sijetlu, uključujući grubo i nemilosrdno ophođenje s radnicima koji prolaze kroz lične krize, bilo da je reč o borbi s rakom ili pobačaju.

"To je težak fizički posao, ali postojan stres zbog nadzora i nemogućnosti da u bilo kom trenutku budete ispod traženog nivoa obavljanja zadataka je okrutna. Vi ne možete biti normalna osoba. Vi sve vreme morate biti nadprosečan Amazonov robot”, kaže Baker i dodaje da zaposleni pate od problema sa kostima i mišićima, stresa i teskobe.

"Mi vidimo ove specifičnosti zbog režima pod kojim rade".

Njujork tajms je intervjuisao više od 100 bivših i sadašnjih radnika Amazona opisujući uslove u kojima nema empatije dok se ljudi zbog produktivnosti i efikasnosti teraju na rad do granica izdržljivosti.

Članak nudi niz anegdota da bi opisao loše uslove rada, uključujući svedočenje žene s rakom dojke koja je stavljena u program "poboljšanja efikasnosti" i druge radnice koja je morala na poslovni put samo dan nakon pobačaja.

Ekspoze navodi da su radnici konstanto praćeni, unutar i van radnog vremena, konstanbtno se meri njihova produktivnost i uspešnost, a menadžeri brzo uručuju otkaze onima koji ne ispunjavaju stroge kriterijume. Osnivač Amazona Džef Bezos od svih zaposlenih očekuje da na elektronsku poštu odgovore odmah, čak i ako je ona stigla usred noći ili vikendom. Zaposleni dobijaju i podsticaj da prijave kolege u atmosferi koja promoviše bezočnu konkurentnost.

Bezos je u pismu zaposlenima napisao da članak iz Nujork tajmsa "ne opisuje Amazon" kakvog on poznaje i pozvao radnike da "ako primete priče poput onih iz izveštaja, kontaktiraju odeljenje za ljudske resurse", piše Gardijan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: