Grci nemaju kuda, luke na doboš

Grčka će brzo pokrenuti proces privatizacije luka, regionalnih aerodroma i nacionalnog operatera prenosa električne energije, prema memorandumu o razumevanju.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.08.2015.

14:33

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Taj memoranudm zvanična Atina dogovorila je sa međunarodnim kreditorima.

Prema kopiji memoranduma od 29 stranica, u koju je Rojters imao uvid, planirano je da od privatizacije između 2015. i 2017. godine, Grčka prikupi ukupno 6,4 milijarde evra.

U memorandumu se pominje i niz mera koje vlada u Atini mora sprovesti kako bi dobila novi trogodišnji paket pomoći u vrednosti od oko 85 milijardi evra.

Zvanična Atina se, takođe, obavezala na preduzimanje konkretnih koraka do oktobra 2015. godine, u cilju privatizacije operatera električne energije ADMIE.

Datumi dostavljanja obavezujućih ponuda za privatizaciju luka Pirej i Solun moraju biti objavljeni do kraja oktobra, a grčke vlasti su se takođe obavezale na prodaju regionalnih aerdroma po aktuelnim uslovima, budući da su ponuđači već izabrani.

Krajem prošle godine, nemačkoj kompaniji Fraport je dodeljena koncesija za upravljanje sa 14 regionalnih aerodroma u Grčkoj, ali je transakcija obustavljena kada je levičarska vlada Aleksisa Ciprasa u januaru preuzela vlast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: