Australija se predala: Bitkoin je valuta

Australijska vlada je predložila da bitkoin i druge digitalne valute imaju isti tretman kao i standardni novac u zemlji.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2015.

12:33

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

T je u suprotnosti sa ranijim stavom zvanične Kanbere prema digitalnim valutama, koje su okarakterisane kao "neopipljive aktive".

Naime, Komitet australijskog Senata za ekonomska pitanja je zatražio da se izmeni prošlogodišnja odluka Poreske službe Australije (ATO) prema kojoj je bitkoin roba a ne novac ili strana valuta, kao i da se shodno tome mora oporezovati, prenosi Raša tudej.

Među 48 organizacija koje su dostavile informacije Komitetu su anglo-australijska platforma za trgovinu bitkoinom Koindžar (CoinJar), Bitkoin fondacija i Bitkoin Asocijacija Australije.

"ATO je izvršio dodatni pritisak na australijska preduzeća koja trguju digitalnom valutom", navodi se u izveštaju komiteta.

"Ako bude okarakterisan kao globalna valuta, to će predstavljati pozitivan korak ka ohrabrivanju bitkoin tržišta u smeru dalje inovacije", izjavio je izvršni direktor Koindžara, Ašer Tan.

Konačna presuda Komiteta u vezi digitalne valute bi trebalo da bude dostavljena Senatu do 10. avgusta, a ako dobije "zeleno svetlo", Australija će se pridružiti Velikoj Britaniji koja je već priznala bitkoin kao valutu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: