"MMF rizikuje da bude zbrisan"

Italija se zalaže za čvršće evropske integracije i stvaranje Evropskog monetarnog fonda (EMF), izjavio je italijanski ministar finansija Pjer Karlo Padoan.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2015.

17:16

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Monetarna unija će pre ili kasnije morati da se temelji na zajedničkim elementima... po mom mišljenju, to su Evropski monetarni fond, mehanizam osiguranja protiv šokova na tržištima rada, zajednički budžetski izvori", rekao je Padoan, a prenosi agencija Frans pres.

"Ako se to ne dogodi, monetarna unija će ostati zatečena nasred reke... i rizikuje da je pogodi još razorniji talas i da bude zbrisana", rekao je on na konferenciji za novinare, govoreći o ekonomskoj krizi koja je neke članice monetarnog bloka dovela u opasnost od izlaska iz zone evra. Padoan je naglasio da je to "ono što ekonomisti nazivaju deljenje rizika", dodajući da je to monetarnu uniju osnažilo tokom godina, što podrazumeva deljenje resursa, i finansijskih i političkih.

Komentari italijanskog ministra dolaze nakon što je ranije ove godine Portugal predložio osnivanje EMF-a, koji bi preuzeo ulogu koju je tokom ekonomske krize imao Međunarodni monetarni fond (MMF) sa sedištem u Vašingtonu.

Portugal, zemlja koja je 2011. primila finansijsku pomoć EU i MMF-a, navodi da bi, zahvaljujući EMF-u, zemlje poput Grčke, koje se nađu u problemima, mogle da se obrate jednoj instituciji umesto da se oslanjaju na odobrenje programa pomoći u više nacionalnih parlamenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: