Spremite pare, tek će biti stanova u Grčkoj

Cene stambenih objekata u Grčkoj su u drugom kvartalu tekuće godine pale još više nego u prvom tromesečju.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.08.2015.

13:27

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Pad cena je posledica ponovnog ulaska Grčke u recesiju koji se odrazio na primanja domaćinstava i zapošljavanje.

Najveći deo bogatstva grčkih domaćinstava je u nekretninama, a Grčka poseduje jednu od najviših stopa vlasništva nad stambenim objektima u Evropi - 80 odsto u odnosu na prosečnih 70 odsto u Evropskoj uniji, prema podacima Evropske hipotekarne federacije, prenosi Rojters.

Prema podacima Centralne banke Grčke, cene stanova su u drugom kvartalu pale za 5,6 odsto u odnosu na isti period lani, dok je godišnja stopa pada cena stanova u prvom kvartalu iznosila 4,1 odsto.

Kako navodi Rojters, pojeftinjenje nekretnina u Grčkoj je počelo da jenjava, nakon što je dostiglo dno od 10,8 odsto 2013. godine do prvog kvartala 2015. godine.

Od vrhunca dužničke krize iz 2008. godine, cene stambenih objekata u Grčkoj su sada za 40,5 odsto manje, navodi Rojters, i dodaje da je tržište nekretnina pogođeno visokim porezom na imovinu, koji je vlada uvela radi popunjavanja budžetskog deficita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: