EU se "ljulja", više nije stabilna

Američka bonitetna agencija Standard i Purs (S&P) snizila je prognozu kreditnog rejtinga Evropske unije sa "stabilne" na "negativnu".

Svet

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2015.

10:26

Default images
Foto: Thinkstock.com

Ovakav rejting usledio je pošto je evropski blok pružio podršku Grčkoj, a Velika Britanija donela odluka da održi referendum o izlasku iz EU.

Najnovija odluka znači da bi bonitetna agencija u naredne dve godine mogla sniziti aktuelnu ocenu rejtinga Evropske unije "AA+", prenosi agencija Frans pres.

Kao jedan od razloga za snižavanje prognoze, S&P navodi "kontinuirano korišćenje bilansa stanja same EU za obezbeđivanje finansijske pomoći članicama Unije (nedavno i Grčkoj), bez finansijskog doprinosa samih članica".

Bonitetna agencija je, takođe, izrazila očekivanja da će Evropska unija obezbediti garancije u slučaju mogućih gubitaka po kreditima povezanim sa Junkerovim investicionim planom, u okviru kog su u naredne tri godine planirane investicije u Evropi vredne 315 milijardi evra.

Zabrinutost S&P-a u pogledu Britanije je povezana sa, kako se navodi u saopštenju bonitetne agencije, preterano velikom ulogom te države u EU, budući da su Britanija, Nemačka i Francuska najveći davaoci u budžetu EU.

Konzervativni britanski premijer Dejvid Kameron je nedavno izjavio da će se zalagati za ostanak Britanije u EU, ukoliko mu budu omogućeni ponovni pregovori o uslovima članstva radi jačanja suvereniteta Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: