Keri: Prevaziđite razlike, potpišite TPP

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je države koje pregovaraju o sklapanju trgovinskog sporazuma Transpacifičko partnerstvo da prevaziđu razlike

Svet

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2015.

09:54

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Govoreći u Singapuru, koji je usputna stanica na njegovom putu za Maleziju, gde se sutra održava sastanak Asocijacije nacija Jugoistočne Azije (ASEAN), Keri je rekao da će od TPP-a imati koristi ljudi iz svih zemalja sveta, kao i da će poslužiti kao model za odgovornu globalnu industriju i trgovinu, prenosi američka agencija AP.

Njegovo obraćanje dolazi samo nekoliko dana pošto ministri trgovine 12 država koje pregovaraju o TPP-u nisu uspeli da premoste razlike i postignu dogovor na pregovorima na Havajima.

Keri je priznao da postoje poteškoće za finalizovanje sporazuma, ali i da bi njegovo postizanje označilo prekretnicu za međunarodnu ekonomiju, budući da države-učesnice pregovora čine oko 40 odsto globalne privrede.

"Kao što se događa u mnogim kompleksnim pregovorima, ostaju detalji koji moraju biti dogovoreni, ali razlog zašto svaka od članica pritiska na postizanje sporazuma kroz teške pregovore je potpuno jasan", izjavio je Keri, i dodao da će sporazum poboljšati uslove rada i plate, povećati ekološke standarde, krenuti u borbu protiv korupcije i zaštitu prava intelektualne svojine.

TPP je ključni element u nastojanjima administracije američkog predsednika Baraka Obame da poveća uticaj SAD u Aziji, a takođe bi služio kao izvesna ekonomska protivteža Kini, ocenjuje američka agencija.

Cilj sporazuma jeste ukidanje većine carina i drugih ograničenja na trgovinu i investicije među članicama potpisnicama, a takođe bi doneo jednostavnija i standardizovanija trgovinska pravila, što bi olakšalo kompanijama prodaju robe i usluga na obodima Tihog okeana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: